fbpx Gevelreclame: je logo direct of indirect verlicht? | Total Concept: standenbouw, interieurinrichting & signmaking
Bezig met laden...

Gevelreclame: je logo direct of indirect verlicht?

Lichtreclame

Gevelreclame: je logo direct of indirect verlicht?

12 juni 2017, Antwerpen Wie een bedrijf runt, doet er goed aan om aan de zichtbaarheid van het merk te werken. Naast vele andere factoren, ligt merkvisibiliteit immers toch aan de basis van een geslaagde reclame en bij uitbreiding van een geslaagd business plan. Een belangrijke element is de reclame van de points of sale. De winkel of het kantoor, zeg maar. Met een knappe lichtreclame tegen de gevel, claim je het pand en vertel je je doelgroep precies waar ze moeten zijn en wat ze bij jou kunnen vinden. De enige keuze die je dan nog moet maken: ga ik voor een directe of een indirecte verlichting van mijn logo? In dit artikel maken we de vergelijking.

Alt

Directe verlichting
Wie kiest voor een directe verlichting van de gevelreclame, kiest voor een rechtstreekse verlichting van de te belichte oppervlakte. Met andere woorden: bij directe verlichting schijnt de lichtbron rechtstreeks op je logo, merknaam en/of tagline. We kunnen zeggen dat direct licht dus een duidelijke bestemming heeft. Klassiek wordt daarom gebruik gemaakt van een lichtbron met een specifieke – lees: smalle -  stralingshoek. Zo kan precies bepaald worden welke elementen verlicht moeten worden. Je merknaam krijgt zo alle aandacht.
 
Indirecte verlichting
Wie opteert voor indirecte verlichting van de gevelreclame, maakt gebruik van de omliggende ruimte om het logo, merknaam en/of tagline te doen opvallen. Met andere woorden: het is door de belichting van de ándere elementen dat je merknaam in het oog springt. Bij lichtreclame zijn ‘de andere elementen’ dan vaak de bakstenen van de gevel van het gebouw zelf of een extra paneel dat achter het logo wordt geplaatst waarop het licht dan weerkaatst. Dat laatste is hoofdzakelijk het geval bij een dakconstructie. Net zoals in een interieur het geval is, zorgt indirect licht voor een sfeervoller effect, terwijl directe verlichting meer recht toe recht aan is.
 
Het type letters voor gevelreclame
Heb je al een duidelijke voorkeur voor direct of indirecte verlichting? Goed zo, dan is het nu tijd om over de letters zélf na te denken, want het type letter en de aard van de verlichting staan in nauw verband met elkaar.
 
Freesletters 
Freesletters of reliëfletters zijn letters die gemaakt worden uit een acrylaat, acrylox, dibond, PVC, aluminium of RVS paneel. Deze letters worden uit het paneel gefreesd of gelaserd. Doordat de vorm van de letters gefreesd wordt, zijn de letters vol vanbinnen en staat er een limiet op de dikte van de letters. Reliëfletters zijn bijgevolg nooit bombastisch en daardoor de beste keuze voor een stijlvolle communicatie. Deze letters worden rechtstreeks op de ondergrond gelijmd of gemonteerd via afstandhouders voor een extra 3D-effect. Vermits de letters vol zijn vanbinnen, is er in dit type geen mogelijkheid tot een directe verlichting. Freesletters genieten altijd een indirecte verlichting, al dan niet aangestraald met spots boven of onder de letter.
 
Doosletters
Heb je het liever toch wat dikker? Dan zijn doosletters de way to go. Doosletters zijn gemaakt uit kunststof, aluminium of PVC, maar zijn in tegenstelling tot reliëfletters hol vanbinnen. Een doosletters wordt immers geplooid in de gewenste dikte en betreft daarom enkel een omkasting of frame. Daardoor heeft een doosletter ook meer verlichtingsmogelijkheden. De lichtbron kan bijvoorbeeld in het frame geplaatst worden en op zijn beurt afgedekt worden met een doorschijnend plexi paneeltje, al dan niet gekleurd. Afhankelijk van de verlichtingsrichting is een doosletter frontlit (voorkant verlicht) of backlit (achterkant verlicht). Daarnaast kunnen doosletters ook indirect verlicht worden of met spots aangestraald.
 
Ter informatie: doosletters of freesletters hoeven niet altijd letters te zijn. Hetzelfde principe geldt voor logo’s.
 
Lichtreclame is onmisbaar
Welke optie jouw voorkeur ook draagt, een professionele lichtreclame geeft je reclameboodschap sowieso net dat tikkeltje extra. Je benut je gevel immers 200% voor commerciële doeleinden. Zo is je logo immers niet alleen overdag zichtbaar in het straatbeeld, maar geniet het ook ’s nachts de nodige herkenbaarheid. Bovendien toon je aan je doelgroep dat je staat voor kwaliteit, professionaliteit, klasse en geef je je communicatie meer cachet. Helaas is lichtreclame altijd iets duurder dan niet-verlichte variant vanwege de bijkomende elektronica en het energieverbruik. 
Alt